Какво не знаем за билката Гърличе (Chenopodium virgatum), наричана свинеподобна ягода или малинов спанак

  Какво не знаем за билката Гърличе 
(Chenopodium virgatum), наричана свинеподобна ягода или малинов спанак

Гърличе (свински ягоди/малинов спанак)
(Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum)

С тази билка Гърличе (Chenopodium virgatum)се запознах през 2007 година.
Бащата на моя съпруг Ангел (Граф Дьо Шарки) е Спас Шарков - производител на билки и билкови смеси от близо 30 години (фирма "Шаркови").

В живота няма случайности, от малка изучавам билките и техните лечебни свойства от дядо си и неговите приятели билкари и лечители.
Не е случайност, че взех малкия син на един билкар😘

Бог, Световете, Силите и Духовните ми учители обичат да се забавляват, защото аз винаги съм имала собствени планове за живота си и не съм искала да правя това, което искаше от мен дядо и другите лечители - да се занимавам с билките, да споделям с хората научените и запазени от мен билкови рецепти, лечебните свойства на билките, да прилагам предадените ми и съхранени от мен лечебни обреди, практики и ритуали - с цел да помагам на хората!

За това винаги казвам, Човек предполага, но БОГ разполага - няма случайности в този живот...

Та така, да си дойдем на думата - дядо Спас (Спас Шарков) е работил близо 20 години с д-р Чардаклиев преди да почине.
Много работи са споделяли и изработили заедно!
По стечение на обстоятелствата и аз наследявам от тях знанията им 👍

Ще ви напиша повече за билката гърличе - основно тази билка и котешката стъпка са интересували доктора.

Какво не знаем за билката Гърличе (Chenopodium virgatum), наричана свинеподобна ягода или малинов спанак

Билката има силно лечебно действие в областта на глътката и лекува нейните възпаления и тези на устната кухина - за това е наречена гърличе.
Д-р Чардаклиев е доказал, че нейната най - голяма сила е за лечение на мастопатиите при жените, включително и на фиброзната мастопатия.
С успех се прилага за лечение при гнойно възпаление на гърдата при жените, където се прилага и комбинирано билково лечение.

Изследванията на доктор Васил Чардаклиев (преди да почине) са доказали положителни резултати освен за лечение на глътката и устната кухина и при ревматични заболявания, при ракови заболявания - конкретно рак на гърдата.

Гърличето е показало благоприятно въздействие за лечение на мастопатиите при жените, фиброзна мастопатия, при катаралните мастопатии, при гнойно възпаление на гърдата при жените, кисти и фиброаденоми на млечните жлези и на яйчниците, в комбинация с други билки при лечение на миоми, при бактериална профилактика на дейността и състоянието на женската полова система.
Оказва положителен резултат и при състояния на климакс и всички съпътстващи неразположения.

Последните изследвания показват, че билката Гърличе - свински ягоди (Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum) съдържа много полезни и необходими на човека вещества.

Полезни свойства: съдържа големи количества витамини и минерали, витамини А и С, които не се губят дори след топлинната обработка. Билката Гърличе е богата на витамини и провитамини (С1, В1, В2, Е, А, Е и др.) има микро и макроелементи.
Съдържа желязо и растителни протеини - два пъти повече отколкото в зелето.
Билката е богата на микроелементи (селен, манган, калий, цинк, желязо, фосфор, калций, магнезий, мед).
Според съдържанието на бета каротин, може да се нареди след морковите.
Стимулира функцията на сърдечно - съдовата система.

Съдържа витамини С и А, които са мощни антиоксиданти и намаляват концентрацията на свободните радикали и извеждат холестерола от тялото.
Каротинът в гърличето подхранва стените на артериите, като ги предпазва от повреди.

Прилага се и при проблеми на стомашно - чревния тракт, при запек, при полипи на дебелото черво, при анемия, рахит, скорбут и туберкулоза, при ревматични заболявания, при ревматични болки .
Препоръчва се при хипертония, хроничен запек и хемороиди, при дисфункция на нервната система, умора, нарушена процесите на растеж в детството.

Това е леко слабително средство и забавя процеса на стареене на клетъчно ниво.
Спира процесите на отлепване на ретината, подобрява състоянието на панкреаса.

Билката се препоръчва на хора с метаболитни разстройства, дължащи се на нездравословен начин на живот, тъй като е лесно смилаема.

За лечебни цели от билката се правят чайове, тинктури, мехлеми - използват се листата и плодчетата. Цялото растение освен храна е и лекарство.

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!
Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Снимката е на билката Гърличе отгледано в Билковата ни ферма - работилница "Магическо биле"



Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго.Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора.
Всички права запазени Ⓒ

Коментари

Популярни публикации