Как да си направим домашен боров мед

     Рецептата за домашен боров мед: (сладки спомени от детството)
     Вземат се около 50 бр. борови връхчета (или около 100 гр суха билка), също така може и зелени борови шишарки, около 40 - 50 (в нашия край ги берем от Бакаджика), 2 пакета захар и 1 ч. л лимонтозу.
     Слагат се боровите връхчета или шишарките в 1 литър вода и се варят докато водата започне да кипи. След това се прецеждат и се заливат със захарта. Оставят се да престоят (24 часа). След това се заливат с 3 литра вода и се варят, докато сместа се сгъсти като мед. Накрая се слага лимонтозуто и се разбърква.
     Готовият боров мед се разлива в сухи бурканчета, затваря се и се обръща да изстине.

     В къщи го използваме зимата при простуда, кашлица, бронхит и други заболявания на дихателните пътища.
     Давам го сутрин по една чаена лъжичка, а може и в чай.

от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова

Коментари

Популярни публикации