Рецепта за "Динено мляко" от семки на диня

"Динено мляко" от семки на диня
Семена(семки)от диня - 
какво правим с тях?

Дядо ми Динко, както всички възрастни хора (от малка съм останала с убеждението, че те всичко прибират) нищо не хвърляше.

От всички плодове и зеленчуци, каквото останеше от тях - кори, семена, дръжки, "брадите" на чесъна и лука и други - все сушеше, смилаше или правеше нещо друго - с цел да "свършат" работа през зимата.

Днес е доказано, че семената (семки) от диня са източници на минерали като магнезий, калий, манган, желязо, цинк, фосфор и пълния набор от витамин В като тиамин, ниацин, фолиева киселина. и са богати на белтъчини и мазнини, 
Те съдържат голямо количество аминокиселини като аргинин и лизин, които тялото не може да си произвежда само. 

Лизинът помага в усвояването на калций и образуване на колаген в организма, а аргининът подобрява обмяната на веществата и подпомага сърдечносъдовата система и сексуалното здраве. 
Освен това динените семена (семки)са богати на ликопен, който спомага за подобряване на мъжкия фертилитет. 

Интересен факт е, че динята съдържа повече ликопен от доматите, с които обикновено се свързва този антиоксидант. Именно заради него консумацията на диня съдейства предотвратява образуването на ракови клетки и съответно намалява риска от появата на това заболяване.
Семките на динята са полезни за нервната система и подобряват имунитета.

Една малка тайта за жените: в семената на динята се съдържат ненаситени мастни киселини, които поддържат кожата хидратирана, гладка, мека и тонизирана. Антиоксидантите в тях пък подмладяват кожата. 
Масленият извлек от семки на диня е отлично средство при проблемна кожа и премахва излишния себум, мръсотията и натрупванията в порите на кожата и я прави чиста и мека.

Семената (семки) от диня се прилагат успешно като помощно средство при висока температура, проблеми с уринирането, изобилно потене, нервност, при заболявания на пикочните пътища, при сърдечно - съдови заболявания и хипертония.
 
Сега ще ви представя рецептата му с динени семки.

Рецепта за "Динено мляко" от семки на диня
Нали сме голям род, имам много братовчеди. Като бяхме малки все се плюехме с динените семки (детска ни работа - нали нямаше телевизия, интернет и фейсбук).
Дядо все ни съветваше да ги гълтаме, че да помогнем на бъбречетата си, да работят по - добре.
Спомени , спомени....

Рецептата е за изчистване на пясък в бъбреците, за понижаване на температурата, за изчистване на организма от натрупани отрови от лекарства, за възстановяване след дълго боледуване и други.

Динените семки - сушени, се съхранят в хартиен плик - от тях се вземат 4 супени лъжици и се стриват (тогава беше с хаванче, сега може и с пасатор или друго...)

На една супена лъжица счукани динени семки, се слагат 20 мл преварена изстудена вода. 
Сместа хубаво се разбърква и се приема от трескавия по 2-3 чаени лъжици на 2 часа.
Дядо правеше това, когато имахме температура и го наричаше "динено мляко".


В старите билкови книги и тефтерите му, които "наследих" са дадени и рецепти за изчистване на черен дроб, бъбреците от пясък и камъни, също така и при възпаление на простата и "загнил стомах".

Най - интересно е, че има и рецепта за кафе от смлени препечени семки от диня - това кафе го препоръчва за мъжка потентност.

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!


изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Снимката е собственост на Билкова ферма - работилница "Магическо биле" ЕООД
Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. 
Всички права запазени Ⓒ 



Коментари

Популярни публикации