Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea) - как да си приготвите алкохолен извлек (тинктура) у дома

...и нещо от мен - Елионора Недялкова

Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea) -
как да си приготвите алкохолен извлек (тинктура)у дома
Домашното здраве - как да използваме ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea)стрък и цвят?

Действие и приложение: Прилага се при заболявания като настинки и грипни състояния, за лечение на хронично възпаление на яйчниците, хроничен простатит, бронхит. Доказано е, че ехинацеята стимулира имунната система и я прави по - ефективна в борбата с инфекциите.
Спомага в борбата със свободните радикали, против акне, възпалителни лезии – пъпки, както и комедони – затворени или отворени (черни точки).

Пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea) е една от най - популярните билки в Европа и Северна Америка.
Тя е многогодишно растение от рода на маргаритките, произхождащо от Северна Америка. Още древните индианци и шамани са знаели за лечебните й свойства. Те са го използвали основно за лечение на рани, зъбобол, инфекции, изгаряния и ухапвания, а в последствие хората използват ехинацеята като средство против малария, сифилис, скарлатина и други. Днес растението е най - популярно с противогрипните си свойства.

Приложение: чести възпаления на ушите, гърлото, остри и хронични бронхити, предпазване от грип и простуди, хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и много други вирусни заболявания.

Рецепта за алкохолен извлек (тинктура) от Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea) стрък и цвят
Рецептата е за домашен алкохолен извлек и за това като алкохол се използва водка (двойно дестилирана) или домашна плодова ракия.
От билката се ползват стрък и цвят, които сурови или изсушени се нарязват на ситно (количеството е толкова, колкото да се напълни едно стъклено шише от 1 литър), след това се залива с алкохола, ако се използва сомашна ракия, то тя трябва да е с по - висок градус.
Много е важно да оставите алкохол над билката поне 5 см. 
Прибирате на тъмно и сухо проветриво място и да не е на пряка слънчева светлина. 
Периодично го разклащате!
След 40 дни имате готов извлек.
Прецеждате и съхранявате в стъклен тъмен съд (или просто увивате шишето с фолио)!

Начин на употреба: 2 пъти дневно по 20 капки с малко вода или сок на гладно.
При заболяване - същата доза през 4 часа.
Профилактика - 6 - 8 седмици вечер преди лягане по 20 капки и 20 дни прием, 10 дни почивка!
Противопоказания: Индивидуална непоносимост.

И малко повече за самата билка Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea)

На външен вид ехинацеята прилича на маргаритка, но листата ѝ са в розов или пурпурен цвят. На височина тя достига до 1-2 метра. Стъблата, цветовете и корените на билката са годни за консумация.
Цъфти от юли до септември и с лечебна цел се използва цялото растение - цвят, стрък и корени.
В химичния си състав ехинацеята съдържа множество полезни за организма вещества и елементи, сред които феноли, инулин, антиоксиданти, флавоноиди, фенолни съединения и други.
Благодарение на тях, билката притежава толкова силни антибактериални и противогрипни свойства и е толкова употребявана в народната медицина. В цветовете и корените се съдържат етерични масла, които превръщат цветето в предпочитана съставка за голям брой козметични продукти за кожа.
В състава на ехинацеята присъстват и желязо, йод, калий, калций, магнезий, йод и селен, както и витамини А, С и Е. Но някои от основните съставки на цветето, като ехинацеин, ехинолон и ехинцен, почти не са изследвани.

Алкохолният извлек от ехинацея стрък и цвят е показал добри резултати за подсилване на имунната функция, особено през есенно - зимния сезон. Той е чудесна алтернатива на медикаментите срещу простудни и вирусни заболявания, подсилва имунната система и скъсява оздравителния период, силно потиска развитието на бактерии и вируси и пречиства кръвта и лимфата.
Това се дължи на ценните съставки на билката – флавоноиди, инулин, фенолни съединения, полизахариди, фитостероли и др.

Ехинацеята увеличава производството на всички видове кръвни клетки, включително и на тези познати като „естествени клетки - убийци", важна част от имунната реакция на организма при вирусни заболявания - настинки и грип.
Действието й върху имунната система намалява вероятността от повторна поява на дадено заболяване.
Редовният прием на извлек от ехинацея действа като имуностимулиращо средство, което повишава образуването на Т-лимфоцити. Има данни, че ехинакозидът в билката действа ефективно срещу Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheria и Proteus vulgaris.

Билката стимулира секрецията на хормони, които потискат възпалителните процеси в тялото.
Най - доброто при ехинацеята е доказаното епителиотропно действие – регенерира кожните клетки и подпомага оздравяването на рани, изгаряния и други кожни увреждания.


Спомага в борбата със свободните радикали
Не е изненадващо, че лечебно цвете като ехинацеята е заредено с антиоксиданти – флавоноиди, цихорова киселина и розмаринова киселина. Ежедневно кожата ни е подложена на атаки от фактори като UV лъчи и замърсяване. Всички тези външни агресори създават вредни свободни радикали – молекули, които могат да причинят увреждания на кожата. С течение на времето тези вреди се изразяват в увеличени фини линии и бръчки, хиперпигментация и обезцветяване.
Богатите на антиоксиданти съставки алкохолни извлеци от ехинацея доказано защитават кожата от действието на свободните радикали, подхранват я и я укрепват така, че да не изглежда суха, изтощена и набръчкана.

Предотвратяват и изчистват акне
Понякога методите, които се предприемат за премахване на пъпки с бял връх и комедони, като силни киселини и пилинг, могат да причинят повече вреди отколкото ползи, особено ако се изпълняват от неопитни специалисти.
Ехинацея е нежен вариант за поддържане чистотата на кожата, тъй като нейните антимикробни свойства са съчетани с дълбоко подхранващи ползи. 
По принцип тя има силата да премахва зловредните бактерии, които предизвикват образуването на акне. Противовъзпалителните ѝ свойства пък успокояват възпалението и същевременно хидратират кожата, като по този начин намаляват дразненето и предотвратяват запушването на порите.

Подхранва кожата - За разлика от традиционните овлажняващи съставки, които подхранват кожата отвън навътре, ехинацея всъщност прави точно обратното – зарежда отвътре навън. Проучвания показват, че тя повишава собствените овлажняващи свойства на кожата, като увеличава нивата на епидермални липиди, серамиди и холестерол. Влезли веднъж във взаимодействие едно с друго, тези вещества поддържат защитния външен слой, което означава, че дехидратацията на кожата силно намалява, а оттам – появата на фини линии и бръчки.

Освен това, богата на танини, ехинацея е полезна и за изглаждане – тези съединения имат свиващ ефект върху клетките, което потенциално води до опъване на кожата и по-малко видими признаци на стареене.
Ехинацея е доказателство, че нежните съставки на растителна основа също могат да съдържат съставки, предоставящи огромен набор от ползи за външния вид.

Приготвянето на Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea) може да се направи под формата на екстракти, тинктури, чайове, мехлеми и спрейове.

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Снимките са от "изнесената" ни билковата градина в Старосел 
(с благодарност към Георги Мишев)
Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго.Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени Ⓒ

Коментари

Популярни публикации