Билкова подкрепа за жлъчката - как да си направим маслен извлек при камъни и пясък в жлъчката

 Билкова подкрепа за жлъчката - как да си направим маслен извлек при камъни и пясък в жлъчката

Рецепта за маслен извлек при камъни и пясък в жлъчката

От 1991 година се занимавам с фитотерапия и през годините животът ме срещна с много лечители, билкари и знахари - пазители на старите български лечителски практики, традиции и обреди.
Дядо ми Динко, който от малка ме обучава в разпознаването и приложението на лечебните растения - билки, ме запозна с различни лечители, на които съм била ученичка през годините до днес.
Обучаваха ме, споделяха с мен знанията си - записвах рецептите им, лечителските обреди, практики и други традиции...

Днес ще ви споделя една рецепта на лечителката баба Кера от с. Блатец, която през годините е работила с дядо ми Динко (няма случайности и Времето ме срещна с нея).
 
Рецепта за маслен извлек при камъни и пясък в жлъчката
Баба Кера ми е споделяла, че всяка раждала жена има проблеми с жлъчката, поради износването на бебето (тя винаги споделяше, че само децата виждат сърцето на майката).
Лимоните са важна част от всяка терапия за жлъчката - при криза, топла чаша вода със сока на един лимон подпомага преминаването й.

Оплакванията при проблеми с жлъчката е тежест и болки вдясно под ребрата, които се усещат към кръста и плешката, главно дясната. 
И това, което е сигнал за проблеми с жлъчката са промяна в цвета на изпражненията - стават светло бели и урината става тъмна! 
Този симптом не е за пренебрегване.
При фитотерапия - лечение с билки на жлъчката трябва да не се приемат мазни и пържени храни, яйца, риба.
Жлъчна криза е много силна, обикновено се явява нощно време, няколко часа след нахранване.

Задължителен хранителен режим - без мазнини, яйца, алкохол, пържени храни, сини сливи и патладжани, киселото зеле, да се спре какао и кафе, вегетарианска храна млечно - растителна с повече плодове и зеленчуци.
Много добре се повлиява приема на червен - лилав лук със зехтин, лимонов сок, маслини и много магданоз. Според сезона може да се рендоса и черна ряпа. 

За да направите своя маслен извлек, ви е необходимо да имате магданоз стрък и корен, натурален зехтин (дървено масло), пчелен мед и килограм лимони.
Първо приготвяте отварата от две шепи ситно нарязани корени от магданоз, две връзки стрък магданоз и два по - големи корена от билката 104 ключа (може да ги сложите и в тензухена торбичка) в един литър вода на тих огън се варят, докато водата стане на половина, като след това веднага се прецеждат.
Вземате половин кг пчелен мед и половин литър зехтин и се размесват с получената отвара от магданоз и се добавя сока от лимоните.
Всичко се разбърква до получаването на еднородна смес.
Вече имате вашия маслен извлек.
Приема се преди всяко хранене, 15 - 20 минути по една супена лъжица.
Приемът е три месеца, като се спазва и препоръчителния хранителен режим.

В нашият край (ямболския) са се отглеждали райски ябълки и баба Кера винаги казваше да се ядат поне две три дневно - и ако има по - голямо количество да се прави домашен оцет.
Оцетът може да се разбърка с готовия маслен извлек - съотношението е 1:1 - една супена лъжица маслен извлек и една супена лъжица оцет от райска ябълка.
Много е важен приема на магданоз в храната!

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт


Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени Ⓒ










Коментари

Популярни публикации