Как да си приготвите у дома алкохолен извлек от Бъзак плод (Fr. Sambucus ebulus L.)

 Как да си приготвите у дома алкохолен извлек от Бъзак плод (Fr. Sambucus ebulus L.)


Да предпазим себе си и близките си с природните домашни билкови сиропи и извлеци!

Изпитано и споделено!
Въпреки уврежданията на синовете ни Аутисти, ние не сме позволили да боледуват от вирусни заболявания, благодарение на природните имуностимулатори.

Заедно с клеевата тинктура, пчелния тоник - елексир и алкохолния извлек от бъзак плод нашето семейство се предпазва всяка зима от настинки и вирусни заболявания.

Рецепта за домашен алкохолен извлек от Бъзак плод (Fr. Sambucus ebulus L.)
Плодовете действат противовъзпалително, потогонно, секретолитично и отхрачващо при възпаление на дихателните пътища, простудни заболявания, бронхит, пневмония, туберкулозна кашлица.
Приложение: мощен имуностимулатор и се приема всекидневно за лечение и превенция на различни заболявания.

Притежава антибактериални и общоукрепващи здравето свойства, влияе добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма и ушни инфекции, стимулира сърдечната дейност и спомага за понижаване на високото кръвно налягане.

Алкохолният извлек от бъзак плод има релаксиращо действие, успокоява нервите и депресивни състояния, влияе добре при безсъние.
Тоник, сироп, чай, каквото и да изберете за вътрешно приложение ще доведе до прочистване, енергичност, баланс и възстановяване на енергиите в тялото.

Плодовете на тревистия бъзак са мощен имуностимулатор, имуномодулатор, имат антираково действие, противовирусно въздействие и укрепват сърдечно - съдовата система.
Използват се за профилактиката и лечението на хепатит и язвена болест, при невралгии, ревматизъм, възпаление на пикочния мехур и бъбреците, високо кръвно налягане, хемороиди., възпаления на очите, кожни възпаления и изгаряния, диабет и т.н.

Богатството на антоцианинови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъзак и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма.

Този домашен помощник от бъзак плод е едно от най - добрите природни средства при лечение на анемии.
В народната медицина се употребява при високо кръвно налягане, задух, трудно уриниране, кръв в урината, като усилващо средство и при невралгия.

Предлагам ви рецептата на моя дядо Динко как да си направите сами в домашни условия алкохолен извлек от Бъзак плод (Fr. Sambucus ebulus L.)

Вземат се 200 грама плод от бъзака и се почиства от дръжки и листа, измиват се и се поставят в тъмен стъклен съд (може и обикновен буркан, който после да се увие с амбалажна хартия). 
След това се залива с домашна ракия или друг алкохол. 
Количеството на алкохола е спрямо материала - трябва да се залее плода догоре. Може да се направи и с медицински спирт (като съотношението е 30% дестилирана вода и 70% спирт медицински).
Стъкленият съд се затваря много добре.
За да стане извлека готов е необходимо плода да престои най - малко 20 дни, като всеки ден се разклаща.
След 20 дни се прецежда през тензух и отново се съхранява в тъмно стъкло.
Годността му е 2 години - (рецептата е от дядо ми, с нея са ни лекували като малки - сега аз я прилагам).

Лично ние оставяме плода в алкохола през цялата зима и пресипваме само толкова колкото ни е необходимо за седмичен прием.
Прием: Прилага се спрямо възрастта - за възрастни: слагат се 20 капки сутрин и вечер преди хранене в чай, желателно липов, мащерка, смокиня или бъз, без подсладител.
Приема се 20 дни. 
За деца дозата е по 10 капки сутрин и вечер, при вирусни заболявания дозата може да се увеличи на 20 капки!

Снимката на билката Бъзак тревист е от билковата ни ферма "Магическо биле"

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!
Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт



Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора.
Всички права запазени Ⓒ


©· Елионора НедялковаⒸ ·

Коментари

Популярни публикации