Рецепта как да си направите сами билков мехлем от зарасличе - черен оман

 Как да си направите сами билков мехлем от зарасличе - черен оман с природни смоли!


За да имате натурален и чист мехлем е необходимо да ползвате корен от билката - но природния алантоин се съдържа и в листната маса.
Така, че спокойно може да ползвате и листа, за да приготвите вашия мехлем!

Прилага се при: проблеми с щитовидната жлеза, лечение на ставни болки от различен произход като хронични заболявания, травми, артрит, ревматизъм, подагра, използва се при разширени вени, ревматични мускулни удебелявания, при травми на опорно-двигателния апарат (изкълчвания, навяхвания, разтегнати връзки), отоци и др., спортни травми, подагрени израстъци, хемороиди, тумори, тилни болки, болезнени ампутирани крайници и дори при възпаления на надкостницата.
Подпомага по - бързото зарастване на рани и подходящ при проблеми с опорно - двигателния апарат и болки в мускулите и ставите. Съдържанието на алантоин ускорява регенеративните процеси в клетките и заздравяването на кости, хрущяли, мускули и сухожилия, има противовъзпалително действие и облекчава уморени и отекли крака.
Също така поддържа кожата здрава и активира растежа на клетките, поддържа и възстановява мекотата и естествената влажност на кожата, укрепва кръвоносните съдове и прилежащите тъкани, стимулира възстановителните процеси в кожата.

Състав на продуктите: корен от зарасличе (черен оман), ако нямате корен, ползвате листа, мастикс - медицинска дъвка, тамян (босвелия), борова смола.
Вземате зехтин 300 мл и заливате с него 100 грама ситно натрошени корени от зарасличе.
Всичко това се слага на водна баня и на тих огън се бърка за 1 час,след това добавяте 3 с.л кокосово масло, в което слагате предварително натрошените 10 грама тамян, 10 грама медицинска дъвка и 10 грама борова смола.
Всичко се разбърква до разтопяването на смолите и след като се разтворят, се добавя пчелния восък - добре е да бъде с размер на кибритена кутийка.
Когато и пчелния восък се разтопи, се сваля от огъня, добавят се 10 капки чаено дърво - етерично масло.
Разбърква се добре и се прецежда през тензух - три ката.
Вашият мехлем е готов - разливате го в сухи бурканчета или кутийки и го оставяте да изстине. След това се прибира на сухо и тъмно място.
Може да се съхранява и в хладилник!

ВАЖНО!
В никакъв случай не се прилага върху открита рана - съдържа алантоин и бързо регенерира и затваря кожата.
Прилага се само върху закрити рани!

изготвил: инж. Елионора Недялкова, консултант - фитотерапевт

Коментари

Популярни публикации