Домашен билков маслен извлек от хвощ (високопланински) - рецепта

Билкова домашна козметика
Рецепта за домашен билков маслен извлек от хвощ (високопланински)

    Нашето семейство създаде през годините Билкова ферма - работилница "Магическо биле".
    В нея култивираме и отглеждаме специфични лечебни растения - билки, с една единствена цел - да подпомогнем с фитотерапия нашите синове с поставена диагноза Аутизъм.
    От 2013 година до днес, с Билковата ни ферма - работилница, заедно със създадения от нас Пчелин "Ангелски ръце" сме допринесли за успешното подобряване на физическото състояние на децата ни Ангел - Михаил и Георги.
        Днес през 2021 година, Георги вече се обслужва самостоятелно за санитарните си нужди, храни се успешно с лъжица (с вилицата все още среща затруднения), и двамата имат видимо и сериозно подобрение във фината моторика - хващат молив, химикал, използват го предназначение, успяват стабилно да хващат топка и да подават с ръце и да ритат с крака, Ангел - Михаил вече може да върти педали и да се опитва да кара колело...

    Благодарение не само на приложената фитотерапия с билки, билкови смеси, извлеци алкохолни и маслени, с прилагането на билковите мехлеми и билковите бани - всичко това успешно сме комбинирали с различни протоколи, добавки и витамини!
    
Рецепта за домашен билков маслен извлек от хвощ (високопланински)

    Днес искам да ви споделя как да си направите топъл домашен билков маслен извлек от високопланински хвощ, който успешно се използва за масажи, с него може да си направите и мехлем (когато добавите някой допълнителни съставки).
    Състав: 300 мл зехтин или бадемово масло, 100 грама хвощ високопланински и медицинска дъвка - мастикс 10 грама.
    Приготвяне: На водна баня загряваме на тих огън маслото - зехтин или бадемово масло, може и да се комбинират по 150 грама от всяко масло.                Когато загрее се добавя предварително наситнената билка хвощ и се бърка периодично за 3 три часа на тих огън. След това се добавя предварително натрошената медицинска дъвка - мастикс и когато се разтопи се сваля от огъня. 
Покрива се с памучно или ленено платно и се оставя да престои за 24 часа.
На другия ден отново се претопля и се прецежда през тензух.
Прибира се в сух стъклен съд и се съхранява на студено и проветриво място!

    Приложение: за масаж - в една малка чинийка слагаме около 50 мл маслен извлек от хвощ и леко го затопляме. Прилага се на тънък филм върху кожата или участъците, които ще се масажират.
    За лечение при кожни проблеми и екземи: масления извлек се нанася на тънък филм върху кожата върху проблемните участъци. Ако има рани, те предварително се почистват, преди да се използва масления извлек.
    Лечителката баба Кера от с. Блатец успешно е прилагала този маслен извлек от хвощ при кожни обриви, при стари рани, циреи, хемороиди и проблемна кожа на лицето.
    Лично аз съм прилагала този билков маслен извлек по препоръка на лечителя Бошнаков, с който се свързахме през 2014 година, заради поставената диагноза Аутизъм на малките ни синове.
    Той ни каза, че все още малко се знае за това заболяване, но за лечението на частичната пареза на сина ми Ангел - Михаил, която получи, ни препоръча билковите бани с високопланинския хвощ и масажирането с масления извлек.
    Търпението и желанието ни, децата ни да са здрави ни даваха сили - всяка вечер, в продължение на 18 месеца всяка вечер правехме билкови бани с високопланински хвощ и след тях правех масажи с масления извлек.
    Резултатът е видим - днес няма проблеми с ръцете и парезата остана само лош спомен за всички ни! 

    Ще споделя и как да си направите студен маслен извлек от високопланински хвощ!

Рецепта за студен маслен извлек от високопланински хвощ
    Студеният маслен извлек от високопланински хвощ се прави както и масления извлек от жълт кантарион.
    Пресен високопланински хвощ се нарязва на ситно и се залива със зехтин или бадемово масло. Оставя се на слънце да престои за три месеца, след това се прецежда и се прибира на сухо и хладно място.
    Същият маслен извлек може да се използва и за правенето на билков мехлем.

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

Снимката на билката хвощ високопланински е от Рила планина

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт



Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго. 
Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. 
Всички права запазени Ⓒ 

Коментари

Популярни публикации